• darkblurbg

Redenen voor een besnijdenis

  • Medische redenen zoals phimosis (vernauwde voorhuid), recidiverende balanitis (voorhuidontstekingen, ontsteking van de glans penis).
  • Religieuze en/of culturele redenen
  • Hygiënische en/of preventieve redenen; geneeskundige preventie van ziekten
  • Cosmetische en/of seksuele redenen (ejaculatio praecox)

Methoden van besnijden

Bij BesnijdenisPunt kunt u terecht voor zowel de klassieke chirurgische methode met hechtingen en/of weefsellijm als de klemmethode. Alle artsen in onze besnijdenisklinieken hebben ervaring in beide methoden.

Leeftijd van besnijden

Er geldt geen minimum of maximum leeftijd voor een besnijdenis. Wij verrichten besnijdenissen op alle leeftijden, ook bij volwassen mannen. Echter geldt het advies over het algemeen; hoe jonger hoe beter. Wij adviseren ouders die hun zoon willen laten besnijden dit op zeer jonge leeftijd te laten doen. Een enkele maanden oude zuigeling zal nagenoeg niets merken van de gehele besnijdenis. Bij kinderen vanaf 1 jaar kan ongemak van het blijven liggen en angst een belangrijke rol spelen. Overigens is dit over het algemeen makkelijk te behandelen door een roesje of lichte sedatie en goede afleiding. Verder verloopt het genezingsproces vaak sneller bij jongere kinderen.

Aanwezigheid ouders/familieleden

BesnijdenisPunt realiseert zich heel goed dat een besnijdenis van uw zoon een bijzondere dag is waar u en uw familieleden graag bij willen zijn. In onze besnijdeniskliniek is het mogelijk om als ouders bij de besnijdenis aanwezig te zijn samen met enkele andere familieleden mits dit niet de behandelingsproces verstoort. 

Toestemmingverklaring

Vóór een besnijdenis van een kind moeten de beide ouders of wettelijke vertegenwoordigers de toestemmingsverklaring (informed consent) gelezen en ondertekend hebben. Bij een besnijdenis van een volwassene moet de patiënt zelf de toestemmingsverklaring gelezen en ondertekend hebben. Voor een kind tussen de 12 en 16 jaar moeten zowel beide ouders als het kind de toestemmingsverklaring gelezen en ondertekend hebben. In de toestemmingsverklaring verklaart u:

  • Dat u de arts nadrukkelijk verzoekt de besnijdenis bij uzelf of uw zoon te verrichten
  • Dat u als ouders samen verantwoordelijk bent voor het feit dat uw zoon besneden wordt. Indien één ouder niet aanwezig kan zijn moet er een machtiging meegenomen worden of een wettelijk bewijs waaruit blijkt dat slechts één ouder de voogdij heeft.
  • Dat u zich realiseert dat een besnijdenis een medisch NIET noodzakelijke ingreep is, en dat deze relatief kleine ingreep in bijzondere gevallen kan leiden tot complicaties.
  • Dat u de algemene voorwaarden en privacy statement van BesnijdenisPunt heeft gelezen en dat u daarmee instemt.