• darkblurbg
 • darkblurbg

Pre-operatief (Voorbereiding)

Uitgebreide informatie over uw besnijdenis krijgt u per mail nadat de behandelafspraak met u is bevestigd. Hierin staat alles wat u moet weten over de besnijdenis en nazorg dus neem deze informatie goed door.

Hieronder kort samengevat wat u moet doen voordat u naar de kliniek komt:

 • Zorg ervoor dat u de schaamstreek geschoren heeft en zich gedoucht heeft.
 • Neem een uur voor de afspraak paracetamol 1000mg.
 • Draag een half strakke onderbroek/boxershort of neem deze mee
 • Je mag je tablet of smartphone meenemen ter afleiding.
 • De besnijdenis is onder lokale verdoving, dus je kan na de besnijdenis in principe alles doen, wel wordt geadviseerd om iemand mee te nemen ter ondersteuning.

 

Per-operatief (in de besnijdeniskliniek)

Bij aankomst in de besnijdeniskliniek zullen eerst de administratieve verplichtingen afgehandeld worden zoals de betaling en het invullen van de toestemmingsverklaring voor de besnijdenis. Vervolgens volgt er een intake gesprek waarbij er gevraagd wordt naar uw gezondheid en waarin u informatie krijgt over de methode van de besnijdenis, inclusief de mogelijke complicaties en de nazorginstructies. U kunt uitgebreid vragen stellen en indien alles duidelijk is moet het informed consent/toestemmingsformulier ondertekend worden.

De lokale verdoving wordt gedaan door kleine prikjes aan de basis van de penis. Na enkele minuten zal de penis volledig verdoofd zijn. Nadat u niks meer voelt bij controle van de verdoving zal de besnijdenis plaats vinden. Dit duurt ongeveer 15 a 20 minuten.

 

De Methode

Bij volwassenen wordt de klassieke methode gehanteerd middels hechtingen. Dit zorgt ervoor dat u na de besnijdenis meteen resultaat ziet en u in principe niet meer op controle hoeft terug te komen. De klassieke methode in onze besnijdeniskliniek bestaat uit een minimaal invasieve methode, waardoor de veiligheid gehandhaafd blijft en het bloedverlies nagenoeg nihil is. 

  

Voor en na de besnijdenis

 

Post-operatief (Nazorg)

Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat u de nazorginstructies zorgvuldig opvolgt. Echter, we begrijpen dat u niet alles kunt onthouden op zo’n spannende dag. Alle nazorginstructies die u tijdens het intake gesprek heeft gehad krijgt u dan ook allemaal mee op papier. Hierdoor kunt u alles rustig thuis nalezen, inclusief de meest gestelde vragenlijst.  Indien u dan alsnog vragen heeft kunt u altijd contact op nemen met BesnijdenisPunt tijdens kantooruren via het algemene nummer. Bij spoed kunt u ons altijd 24/7 bereiken via het spoednummer. In principe vindt geen nacontrole plaats, indien u toch een keer een nacontrole zou willen dan kunt u hiervoor een afspraak maken in een van onze besnijdenisklinieken.

 

Complicaties

De besnijdenis is in principe een veilige kleine chirurgische ingreep, echter zoals bij elke chirurgische ingreep kan er ook bij een besnijdenis complicaties optreden, ook al zien we ze zéér zelden. In het toestemmingsformulier staan alle voorkomende complicaties beschreven en in het intakegesprek worden deze ook met u door genomen. Omdat een besnijdenis meestal geen medisch noodzakelijke ingreep is, is het belangrijk dat u zich dit goed realiseert.

 

Hieronder opgesomd de mogelijke (en ook zéér zeldzame) complicaties:

 • Een beetje bloedverlies (enkele druppels) wat vanzelf stopt is normaal.
 • Indien de penis na enkele dagen vurig rood, pijnlijk en gezwollen is met koorts kan dit op een infectie duiden.
 • Moeilijk kunnen plassen, branderigheid, plas ophoudgedrag.
 • Zwelling: De penis kan vaak nog enkele dagen na de besnijdenis fors gezwollen zijn door de verdovingsvloeistof en ingreep en kan gepaard gaan met pijnklachten. Dit is normaal en gaat vanzelf over. Soms is er veel zwelling van het dunne binnen huid waardoor de voorhuid kan oprekken en er eventueel een tweede ingreep hiervoor nodig is.
 • Er kunnen soms verklevingen ontstaan tussen de voorhuid en de eikelrand. Dit kan vanzelf oplossen of simpel manueel verholpen worden.
 • Er kan soms sprake zijn van een moeizame wondgenezing doordat de wondranden gaan wijken waardoor het langer duurt dat de wond weer mooi dicht en genezen is.
 • Indien er sprake is van veel vet op het schaambeen (pubisvet) en/of de penis onder huidniveau ligt, kan door ontstaan van verklevingen of phimosis (vernauwing voorhuid) de eikel onder huidniveau raken waardoor later een tweede ingreep nodig kan zijn.
 • Er zijn complicaties die in de literatuur beschreven zijn en dus weleens kunnen optreden maar zéér zeldzaam zijn zoals de meatusstenose en urethrocutane fistels (plasbuisproblemen).