Uitgebreide informatie over de besnijdenis van uw kind krijgt u per mail nadat de behandelafspraak met u is bevestigd. Hierin staat alles wat u moet weten over de besnijdenis en over de verschillende methoden, dus neem deze informatie goed door.
Hieronder kort samengevat wat u moet doen voordat u naar onze besnijdeniskliniek komt:
Bij aankomst in onze besnijdeniskliniek zal direct een verdovende zalf gesmeerd worden bij uw kind op de plek waar de verdovingsprikjes komen, zodat dit alvast goed kan inwerken.
In de tussentijd zullen de administratieve verplichtingen afgehandeld worden zoals de betaling en het invullen van de toestemmingsverklaring voor de besnijdenis. Er wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van beide ouders en/of eventuele aanwezigheid van een machtigingsformulier van de afwezige ouder.
Vervolgens volgt er een intake gesprek waarbij er gevraagd wordt naar de gezondheid van uw kind en waarin u informatie krijgt over de gang van zaken vóór, tijdens en ná de besnijdenis, inclusief de mogelijke complicaties (hoe klein de kansen ook zijn). Er wordt met u besproken welke methode het beste is voor uw kind en u kunt aangeven welke methode u kiest. U kunt uitgebreid vragen stellen en indien alles duidelijk is moet het informed consent/toestemmingsformulier ondertekend worden.
Bij kinderen vanaf 1 jaar wordt er standaard anxiolyse oftewel een “roesje” gegeven middels een neusspray om de angst te remmen en de kinderen zo comfortabel mogelijk te maken. Kinderen kunnen er slaperig of suffig van worden maar blijven wel gewoon wakker. Het is dus geen diepe sedatie. Bij kinderen tussen de 6-12 maanden en kinderen boven de 6jaar wordt een roesje alleen op indicatie gegeven. Bij zuigelingen onder de 6 maanden wordt geen roesje gegeven, maar kan afleiding plaatsvinden middels sucrose (suikerwater) of een eigen flesje melk.
Nadat het verdovende zalfje en (indien van toepassing) het roesje zijn ingewerkt zal de lokale verdoving plaatsvinden en zal de penis na enkele minuten volledig verdoofd zijn. Nadat de verdoving goed gecontroleerd is zal de besnijdenis plaats vinden. Dit duurt ongeveer 10 a 15 minuten.
De methode: Klem (ring) of klassieke methode?
In enkele gevallen kan er aan de hand van het intake gesprek of lichamelijk onderzoek redenen zijn waarbij het verstandig is een besnijdenis op dat moment niet door te laten gaan op advies van de arts (bv bij koorts, spugen/diarree, te veel pubisvet waardoor penis onder huid niveau, bepaalde allergieën of andere medische redenen) waardoor het uitgesteld dient te worden. Dit is altijd in belang van het kind en ook als u al een feest georganiseerd heeft staat de gezondheid van uw kind bij ons altijd voorop. In zeldzame gevallen kunnen er urologische aangeboren afwijkingen vastgesteld worden (meest voorkomend is hypospadie). Dit wordt meestal geconstateerd nadat de verdoving is gegeven en de verklevingen van de voorhuid zijn losgemaakt omdat de eikel dan pas goed en in zijn geheel zichtbaar wordt. Bij sommige urologische afwijkingen kan een besnijdenis niet door gaan of dient dit uitgesteld te worden. Soms heb je namelijk de voorhuid nodig voor de correctie van een aangeboren afwijking aan de penis. In deze gevallen zullen duidelijke instructies worden meegegeven en een eventuele verwijzing naar een kinderuroloog waar we mee samenwerken zal volgen.
Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat u de nazorginstructies zorgvuldig opvolgt. Echter, we begrijpen dat u niet alles kunt onthouden op zo’n spannende dag. Alle nazorginstructies die u tijdens het intake gesprek heeft gehad krijgt u dan ook allemaal mee op papier. Hierdoor kunt u alles rustig thuis nalezen, inclusief de meest gestelde vragenlijst. Indien u dan alsnog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met BesnijdenisPunt tijdens kantooruren via het algemene nummer. Bij spoed kunt u ons altijd 24/7 bereiken via het spoednummer. In principe vindt geen nacontrole plaats, indien u toch een keer een nacontrole zou willen dan kunt u hiervoor een afspraak in een van onze besnijdenisklinieken maken.
De besnijdenis is in principe een veilige kleine chirurgische ingreep, echter zoals bij elke chirurgische ingreep kan er ook bij een besnijdenis complicaties optreden, ook al zien we ze zelden. In het toestemmingsformulier staan alle voorkomende complicaties beschreven en in het intakegesprek worden deze ook met u door genomen. Omdat een besnijdenis meestal geen medisch noodzakelijke ingreep is, is het belangrijk dat u zich dit goed realiseert.
Hieronder opgesomd de mogelijke (en ook zeer zeldzame) complicaties: